Huwelijken Startpagina

Ringen

 Secties & koppelingen:

 Klik op één van de knoppen in het menu om de betreffende sectie te bekijken; opent in ditzelfde scherm; elke andere sectie wordt ook in dit scherm geopend.
 De omschrijving van de kop van de geboortetabellen blijft permanent in beeld. Via de linker menuknop komt u terug in vorige schermen.
 Het register en is vanwege de omvang in 12 secties verdeeld. Elke sectie bevat maximaal 1.000 geboorten.

Gemeentelogo

Geboorteregister Hillegom 1811-1907

Aan de hand van de extra informatie, die in de transcripties van het geboorteregister is opgenomen, krijgen we een inkijkje in de leven van de Hillegommers uit de periode 1811 t/m 1907. Basis hiervoor vormen de transcripties, die t/m 1882 door Jan Pit zijn gemaakt en daarna door de "Stichting Vrienden van Oud Hillegom".
Van de 10.844 geborenen in deze periode zijn de volgende feiten 'geturfd':

  • Er zijn 148 meerlingen in Hillegom geboren, 147 tweelingen en 1 drieling, dus totaal 297 'meerling'kinderen.

  • 152 kinderen zijn geboren uit een buitenechtelijke relatie; dit kunnen kinderen zijn waarvan de vader onbekend is gebleven, of waarvan de ouders (nog) niet waren getrouwd.
    Van deze 152 kinderen zijn er 77 (meestal bij het huwelijk) door de vader erkend. De overige 75 kinderen zijn, uitgaande van de akten, niet door de biologische vader erkend.

  • Bij 47 geboortes is de biologisch/wettelijke vader al vóór de geboorte van het kind overleden. Deze kinderen waren bij hun geboorte dus al halve wezen.

  • Bij 29 kinderen is ná hun geboorte hun voor- en/of achternaam aangepast. Deze naamswijzigingen werden vrijwel altijd door een rechtbank uitgesproken en in het geboorteregister bijgeschreven. De redenen voor de naamswijzing zijn divers.

  • De aktedatum wordt slechts in een klein aantal gevallen in de transcripties vermeld; daar waar aangetroffen wordt deze aan het overzicht toegevoegd.

  • De vermelding van het geboorteadres (Sectie/huisnr.; vanaf 1900 straat/huisnr.) wordt pas vanaf 1883 structureel toegevoegd. De leeftijden van de ouders worden pas per 1812 structureel vermeld.

  • Tussen de 10.844 geboorten was slechts 1 keer sprake van een vondeling 1. Deze vondeling is op 18 maart 1855 ingeschreven. De akte is ondertekend door D. van Kampen en Weijnandts. en vermeldt hierover: Transcriptie akte 26: (alle in de akte voorkomende doorhalingen, cursief en vet gedrukte/geschreven opmaak zijn genegeerd)


    In het jaar een duizend acht honderd vijf en vijftig, den achttienden der maand maart is voor ons ambtenaar van den Burgerlijken Stand van Hillegom, gecompareerd Dirk van Kampen, arbeider oud vijfendertig jaren, wonende alhier, welke ons heeft verklaard, dat hij op den achttienden der maand maart dezes jaars, des ochtends ten tien ure, in een laan leidende van den straatweg onder deze gemeente naar de woning van Abraham van Zanten in het duin, op ongeveer tachtig roeden van den straatweg af, gevonden heeft een kind van het mannelijk geslacht, hetwelk was gewikkeld in een stukje oud, verkleurd gestreept karpet en gekleed met een kort katoenen kinderjurkje, wit met groote roode bloemen en met een mutsje van hetzelfde, zijnde katoen, overigens naakt en naar gissing oud tien dagen. Het kind had geene bijzondere kentekenen en zal genaamd worden Dirk Zondag, terwijl het nog heden zal worden overgebragt naar en althans voorloopig opgenomen in het armgesticht der hervormden alhier.
    En is deze acte van aangifte na gedane voorlezing door den comparant nevens mij ondertekend.


  • Vrijwel alle kinderen zijn geboren in een "echt" woonhuis of winkelpand binnen de gemeente. Echter, een aantal kinderen is op een afwijkende locatie ter wereld gekomen:

    • 60 kinderen zijn op een boot, schip, vaartuig of woonark geboren; meestal waren dit kinderen van schippers, die ten tijde van de geboorte in één van de vaarwegen binnen Hillegom voor anker lagen. Een enkel kind is geboren in een woonark met een vaste ligplaats binnen de gemeente.

    • 10 kinderen werden geboren in een (woon)wagen, die zich al dan niet op een vaste standplaats binnen Hillegom bevond.

    • 5 kinderen zijn geboren in "een keet" in of nabij de Haarlemmermeer. Dit betrof kinderen van de polderwerkers, die ten tijde van de drooglegging van de Haarlemmermeer op Hillegoms grondgebied woonden.

    • 1 kind is geboren in een wafelkraam; mogelijk was dit ten tijde van de kermis, waar in zo'n periode veel ambulante kermis- en aanverwante ambachten in Hillegom aanwezig waren.

1

Ps. Meer informatie over Dirk Zondag is te lezen in de digitale publicatie van de "Stichting Vrienden van Oud Hillegom", welke via hun site (https://www.vriendenvanoudhillegom.nl/pages/83/Online-publicaties/): 25 personen, 25 verhalen", op pagina 23 te vinden is.
Ook in het magazine "Hangkouserieën" van oktober 2016 is uitgebreid verslag gedaan van de vondeling Dirk Zondag. Daarin is o.a. vermeld, dat Dirk van Kampen op de bewuste dag wandelde op de Zanderijlaan, tegenwoordig de Stationsweg. Dirk is dus ergens op de Stationsweg, ca. 300 meter vanaf de huidige Weeresteinstraat, te vondeling gelegd. Dit is nu ruwweg ter hoogte van de inrit naar sportpark "Zanderij". Overigens is het later toch allemaal weer goed gekomen met Dirk. Zie daarvoor het uitgebreide artikel in Hangkouserieën nr. 71 (okt. 2016)